Versió per a imprimir

‘Els amics del samaruc’ és la nova campanya de foment de l’ús del valencià de la Diputació de València

  • La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València presenta la campanya de foment de l’ús del valencià ‘Els amics del samaruc’, un disc i un web amb diverses propostes didàctiques
  • La diputada de Normalització Lingüística, Dolors Gimeno, explica que es tracta d’un conjunt d’activitats dissenyades per a completar l’aprenentatge dels xiquets i les xiquetes
Imagen
16/06/2021

La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València ha presentat la campanya de foment de l’ús del valencià ‘Els amics del samaruc’, creada juntament amb l’equip de Samarucs, que, a més de les deu cançons arreplegades en el disc, presenta en un web amb diverses propostes didàctiques que es poden descarregar i treballar amb les cançons de Samarucs a les aules. D’esta manera es podran aprofitar al màxim les tonades.

 

Com explica la diputada de Normalització Lingüística, Dolors Gimeno, “es tracta d'un conjunt d’activitats dissenyades per a completar l’aprenentatge i els oci dels xiquets i les xiquetes valencians a través de propostes didàctiques musicals, a més de reforçar l’adquisició de valors”.

 

El disc conté deu cançons que aborden les temàtiques del currículum de l’educació primària. L’ska, el reggae, el hip-hop o el rock són els gèneres triats per a acompanyar menuts i menudes en un viatge en el qual coneixeran els amics del samaruc: ‘Tàfol el semàfor’, que tracta sobre la seguretat viària; ‘La goteta viatgera’, que parla del cicle de l’aigua; ‘L’exèrcit Catxuflà’, el treball per la pau i la no-violència; o els animals de la marjal i el secà i la diversitat natural del nostre entorn més pròxim, entre d’altres. Una proposta que naix de la necessitat real de pares, mares i mestres que volen nodrir l’educació de xiquetes i xiquets amb cançons divertides, educatives i en valencià.

 

‘Els amics del samaruc’ és una campanya destinada als nous valencians i valencianes: xiquets i xiquetes d’entre 4 i 8 anys que viuen i estudien en terres valencianes i utilitzen la música com a recurs d’aprenentatge i d’oci. Una campanya també pensada per a pares i mares de menuts i menudes que busquen material musical en valencià per a educar i entretindre els seus fills i filles, i per a mestres, centres educatius o de lleure, biblioteques i centres culturals que utilitzen material musical com a recurs per a l’adquisició de nous coneixements, la socialització de l’alumnat, la formació en la diversitat i el gaudi d’estos.

 

Unes propostes didàctiques vinculades a les cançons de ‘Els amics del samaruc’, i adreçades a alumnes del primer i segon cicle de primària. L’objectiu de les propostes didàctiques és reforçar l’adquisició dels valors i conceptes que tracta cadascuna de les lletres i fer-ho d’una forma lúdica i divertida. L’eix sobre el qual giren les propostes didàctiques és la participació i experimentació directa de l’alumnat en la realització d’activitats tant de lleure com d’aprenentatge, dins i fora de les aules. La música i la seua capacitat socialitzadora són la base per a l’adquisició de conceptes, valors i experiències que completen el creixement cognitiu i social dels menuts i les menudes.

 

La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València aposta, amb esta publicació, per la creació, per ritmes nous i per lletres que ens parlen de realitats noves. La societat del segle XXI està lligada a Internet, és multicultural, es preocupa per la tecnologia i l’ecologia, i el cançoner infantil ha de contindre també allò que forma part de l’imaginari col·lectiu.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet